Liesbeth Woertman: ‘Ouderdom is een uitgelezen gelegenheid om je ego te laten leeglopen’

 In Nieuws

Wat een hartverwarmend interview met voormalig hoogleraar Liesbeth Woertman over haar nieuwe boek ‘Wie ben ik als niemand kijkt?’ Ze vertelt over de valse boodschap voor vrouwen: ‘Hoe jonger en mooier, hoe gelukkiger’ en de grote leugen dat er zo negatief over ouderdom wordt gesproken: ‘Ik vind het leven met het klimmen der jaren gewoon veel gemakkelijker worden, het kan zomaar een periode van groei en bloei blijken.’

Haar tip: ‘Behaagzucht, een lief, mooi, meisje of een goede vrouw willen zijn, gaat ten koste van je ware natuur. Durf voorop te lopen, zonder applaus en zonder je te veel van andere mensen en de gangbare mores aan te trekken. En richt je blik ook eens wat vaker aandachtig op de ander in plaats van zelf blikvanger te willen zijn. Zoals Plato zei: De God van de liefde woont in hem of haar die bemint, niet in degene die bemind wordt.’
Nog zo’n heerlijke uitspraak: ‘Ik vind het belangrijk dat we wrikken aan de mallen van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Dat we jong hoger waarderen dan oud, komt ook doordat er in de beeldvorming maar één soort oudere vrouw lijkt te zijn, terwijl er zoveel leuke, verschillende, inspirerende oudere vrouwen zijn. Ik wil met mijn boek graag een lans breken voor een breder beeld. Ook voor vrouwelijkheid, dat ben je niet alleen als je jong en slank bent.’