Wilt u extra betalen voor een mens? Toets 1

 In Nieuws
Veelzeggend dat Felienne Hermans, een van de weinige vrouwelijke hoogleraren computerwetenschappen, ‘s nachts wakker ligt van wat AI-toepassingen als ChatGPT teweeg kunnen brengen. Oprecht bezorgd wil ze al op de basisschool juist ook meisjes leren programmeren, als tegenwicht tegen een eenzijdig mannelijke ‘programmeerblik’.
Ik snap dat zij als intellectueel de oplossing zoekt in nog meer intellect. En natuurlijk is het goed dat kinderen leren om niet na├»ef te zijn. Maar Einstein wist al dat je een probleem niet kunt oplossen met het denken dat het heeft veroorzaakt. Rudolf Steiner, de grondlegger van het vrijeschoolonderwijs, vertelde een eeuw geleden al in welke gevaarlijke richting het eenzijdige ‘geloof’ in intellect en mechanisering ons leidt: het doodt onze geest en maakt ons steeds ziellozer en ‘dierlijker’. We gaan al aardig die kant uit.
Alleen ons intellect gaat onze wereld dan ook niet verder brengen, mevrouw Hermans. We hebben een krachtige tegenhanger nodig: de ontwikkeling van een levendige, vrije geest en een groot, warmkloppend hart, gedragen door een gezond, krachtig lichaam. Alleen met dit hele pakket is de nieuwe generatie toegerust voor de toekomst.